Friday, November 14, 2008

Zaman 'Mat Rempit' Ke Zaman 'Mat Cool'

Aku nak share sket zaman2 dulu aku dengan motor2 yang aku dah penah pakai...dulu masa form 4 mak aku belikan aku motor SS110 Yamaha..Time tu kire seronok habis ler dapat motor nie..selalu trun town ngan budak2 motor aku kat selayang nie..ader gak kene road block..tapi gua lepas beb..kata mat rempit..Inila motor fist aku pakai...

SS110 Yamaha..ini la die ghopenyer....


Lepas jer aku habis spm, aku dapat offer matrix kat pekan pahang..sedey gila time tu tak leh bawa motor g matrix..so mak aku pun bagi motor nie kat abg ipar aku pakai..yer ler kalo die tak pakai takder orang pun yang bleh bw motor nie..silap2 minyak hitam jadi keras dalam tank...seterusnya lepas abis jer matrix aku pun beli motor yang baru..RGV 110 Sports Suzuki..Masa tu time belaja kat UM..alasannya senang nak balik selayang kalo ader motor...mak aku pun beli kan ler untuk aku..time tu jiwa rempit ader lagi ..walaupun dah belajo ke menara gading..masih lagi dengan activiti2 kua malam ngorat aweks2 kat town..hahhaa (tapi slow skit ler)..motor aku yang kedua adalah seperti dibawah..

RGV 110 Sports Suzuki..

Bila dah final year kat UM, umur pun dah meningkat, aku pun bertukarlah kepada motor yang baru..sebab2 motor aku sebelum nie smuanya pakai 'cluth'..dan 2 stroke (banyak asap)...aku pun bertukarla ke zaman motor serba senang iaitu scooter..hahahaha..memang senang hidup aku time nie..pulas jer..tak payah nak guna kaki tekan gear..semua nya guna tangan jer..so aku bleh besilang kaki lagi bila bawa motor scooter nie..hahaha..inilah die motor scooter aku selepas itu..

Naza Symphony 150 cc

Motor nie takder ler laju..besa2 jer..tapi very relaxing..tapi memula pakai motor nie.terasa macam jambu jer..hahaha..lepas tu aku pun tukar ler kepada motor scooter yang lain...lagi pun motor nie banyak kali rosak..x larat nak mantain...my next motor is Yamaha Ego 115 cc...seperti dibawah:

Inilah die ego ku...jangan tak tau motor nie lah yang paling aku sayang sangant..tengok jer kecik molek camnie..tapi laju nie..nak mencelok dalam jem..senang gila..bayangkan dari umah selayang nie nak ke pusat damansara ofis aku..cuma 10 minit jer..aku penah buat..ermmm tapi sayangnya jodoh aku dengan 'ego' tak panjang..motor nie kene curi..baru tiga bulan kua kedai..sedih giler beb time nie..hilang kat bawah umah plak tu..dengar citer orang bawa naik moto nie dalam lori sebab ringan so senang nak angkat..erm lepas dapat duit claim, aku pun beli ler another scooter..dibawah...


Elit 150 cc Modenas..nie la motor yang aku pakai sekarang..agak cool kan...motor nie memang tahan lasak..aku dah banyak kali hentam, berpanas, berhujan, releks jer..hahaha

Erm..tapi sekarang nie rasa mcam nak tuka motor lagi ler..konsep masih tak lari still lagi berkosepkan scooter tapi kali nie motor yang aku nak beli nie macam cool jer...lagi pun dah banyak dah aku tengok kat atas jalan bebudak pakai..erm tapi duit nak simpan untuk kawin..kalo aku tanya si die mesti kene histeria..aku dah bleh agak respon si die mesti die cakap " kalo awak nak kawen ngan motor beli ler"..hahahahahaha..neway motor yang aku dok pkir2 tu adalah seperti dibawah....


Cool gila siot...wah terliur aku...aduh...nie la GTR 150 Scooter..kacukan daripada superbike + Scooter..tinggi skit, tapi kaki aku bleh sampai lagi kot..huhuhu..erm harganya takder ler mahal sangat tapi lebih kurang sama macam hantaran si 'die'...tapi motor nie bayo instalments, hantaran tak leh..hehehehe..>Apakah kengkawan punya pendapat..dah jatuh cinta dengan motor nie..tolong ler....

6 comments:

azy a.k.a tjs said...

wahai kekasih hati...beli ler moto idaman tu....x histeria punn...

~HAWA~ said...

pejay: aku sokong ko bli...muahahahhaa..installment beb..ko lebih dr mampu...aku ble tumpang sekaki, kekasih hati pn bleh tumpang sekaki...muahhahahaha

azy: ye ke xhisteria??ke itu lakonan semata2..ntah2 dh gegar 1 flat sbb dgr jeritan umh 407...muahahhaha

Im Single said...

Bro, kate nak angkat naked bike? Mahal takpe.. Orang kate, alang2 menyeluk pekasam, poket kering biar tak jadi masam. biasa la hidup hutang bank. alangkan nyawa kite pun hutang ngn Tuhan. Tolang la Motor Bogel!

azy a.k.a tjs said...

hawa:slamber mengata aku histeria ekk...mane ade beb...aku ok aper...ape kes ko nak tumpang sekaki???hehheheh.....

pejay: jgn percaya kate2 agent ni ekk....

KOYAN said...

emm..masih aku ingat muka mu....mula2 ingat2 lupa..tengok gambo terus ingat....

Jajah-chan said...

sy nak tanya,Yamaha Ego 115 cc tu sesuai tak utk ladies pakai.
sy tgh cari scooter yg sesuai ni.
tp xde idea..kalau bleh,sy nak mintak tlg awk recommend. bgtau specialty n harga skali. bleh tak?